VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Bank moet vooruitbetaalde hypotheekrente accepteren

Geplaatst op: 13-07-2017, 11:28:03

Wie de hypotheekrente over de eerste zes maanden van het volgende kalenderjaar nu alvast betaalt, kan deze nog dit jaar aftrekken. Dat is fiscaal voordelig als u volgend jaar in een lager belastingtarief valt dan dit jaar.

In de praktijk werken veel banken hieraan echter niet mee, vaak omdat het niet als service is afgesproken en veel administratief werk voor de bank oplevert. Een consument met een hypotheek bij de Rabobank heeft zich hierover beklaagd bij het Klachteninstituut financiële dienstverlening (Kifid). Hij wilde in 2016 de hypotheekrente over januari tot en met juni 2017 alvast betalen. Het Kifid oordeelt dat de Rabobank de vooruitbetaalde hypotheekrente van deze consument niet had mogen weigeren. De Geschillencommissie ziet de hypotheekrente namelijk als een bestaande vordering, omdat de geldlening al is verstrekt en het verschuldigde rentetarief bekend was op het moment dat de consument vooruit wilde betalen. De bank heeft bovendien in haar voorwaarden nergens staan dat vooruitbetaling van rente niet is toegestaan. De Rabobank moet de consument het gemiste fiscale voordeel van € 300 vergoeden. Er kan nog hoger beroep worden aangetekend tegen deze uitspraak (uitspraak 2017-414).

Valt u volgend jaar in een lager belastingtarief, bijvoorbeeld omdat u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt? Betaal dan de eigenwoningrente over de eerste 6 maanden van 2018 nog dit jaar (en alléén de rente die betrekking heeft op de periode tot en met 30 juni 2018, vooral niet méér: uw aftrek over 2017 wordt dan alsnog beperkt tot de rente tot en met december 2017). Informeer wel naar de kosten, want de bank mag hiervoor in redelijkheid kosten in rekening brengen. LET OP: de verplichting voor de bank om mee te werken geldt niet altijd: bij een variabele hypotheekrente hoeft de bank bijvoorbeeld niet mee te werken. Lees voor meer informatie het nieuwsbericht van het Kifid .

Bron: nieuwsbrief FiscAlert van 12 juli 2017

Vorige pagina